ЭМЯ-наас хүнсний дэлгүүр, худалдааны төвүүдэд зөвлөмж сонордуулж байна
МОНГОЛЫН МЭДЭЭ | НИЙГЭМ
Улаанбаатар /МОНЦАМЭ/. Эрүүл мэндийн яамнаас хүнсний дэлгүүр, худалдааны төвд бүх нийтийн бэлэн байдлын зэрэгт шилжиж, хорио цээрийн дэглэм тогтоосон энэ хүнд цаг үед “COVID-19” халдварын эрсдэлээс хэрхэн хамгаалах талаар өгөх зөвлөгөөг танилцуулж байна.
Байгууллагад:
• Өглөө бүр ажилтнуудын
биеийн халуун үзэж тэмдэглэх
• Хүн хоорондын зай барих,
тэмдэглэгээ хийх
• Лангуу, тэрэг, сагс,
хаалга, хөргөгчний бариул зэрэг хатуу гадаргууг 1 литр усанд 25мл белизна (хлор
агуулсан бодис) хийсэн уусмалаар тогтмол цэвэрлэж халдваргүйжүүлэх
• Карт уншигч пос машиныг
спиртэн суурьтай уусмалаар арчих
• Жимс жимсгэнэ, цагаан
идээ зэрэг шууд хэрэглэдэг хүнсний бүтээгдэхүүнийг ил задгай байрлуулахгүй байх
• Амталгаат худалдаа
хийхгүй байх
• Бээлий эсвэл хүнсний
хавчаар хэрэглэн иргэдэд үйлчлэх
• Сав,баглаа, боодлыг
чийгтэй алчуураар арчих
• Спиртэн суурьтай гар
халдваргүйжүүлэгч байршуулах
• Агаар сэлгэлт тогтмол
хийх
• Белизнагийн уусмалаар
тавцан, сандал, цахилгаан шатны бариул, шал зэрэг хатуу гадаргууг тогтмол арчих
• Ариун цэврийн өрөөнд гар
угаах саван, сальфетка байрлуулах
• Бие засах газрыг тогтмол
цэвэрлэж халдваргүйжүүлэх (жавелин, хлорсепт)
• Хог хаягдлыг тухай бүр
нь зайлуулах
Албан хаагчдад:
• Амны хаалт зүүх
• Бээлий өмсөх
• Гараа сайтар угаах
• Ковид-19-ийн талаар
мэдээлэлтэй байх
• Халуурах, ханиах,
цээжээр өвдөх зэрэг шинж тэмдэг илэрвэл 119, 1800-0119 дугаарт хандах
Үйлчлүүлэгч нарт:
• Амны хаалт зүүх
• Гар халдваргүйжүүлэгч,
нойтон сальфетка авч явах
• Хүн хоорондын 1,5-2
метрийн зай барих
• Хүнсний бүтээгдэхүүнд
хүрэхгүй, хүнсний хавчаараар авах
• Амталгаа хийхгүй байх
• Олон бараанд хүрэхгүй
байх
• Нүүр, ам, хамартаа бохир
гараа хүргэхгүй байх
• Бэлэн мөнгөөр аль болох
тооцоо хийхгүй байх
• Сав, баглаа, боодлыг
савантай усаар арчиж хэрэглэх
• Хүнсний ногоо, жимс,
жимсгэнийг сайтар угааж хэрэглэх
• Гаднах сав, баглаа,
боодлыг шууд хаях
• Гараа савандаж угаах•
Амны хаалт зүүх
• Гар халдваргүйжүүлэгч,
нойтон сальфетка авч явах
• Хүн хоорондын 1,5-2
метрийн зай барих
• Хүнсний бүтээгдэхүүнд
хүрэхгүй, хүнсний хавчаараар авах
• Амталгаа хийхгүй байх
• Олон бараанд хүрэхгүй
байх
• Нүүр, ам, хамартаа бохир
гараа хүргэхгүй байх
• Бэлэн мөнгөөр аль болох
тооцоо хийхгүй байх
• Сав, баглаа, боодлыг
савантай усаар арчиж хэрэглэх
• Хүнсний ногоо, жимс,
жимсгэнийг сайтар угааж хэрэглэх
• Гаднах сав, баглаа,
боодлыг шууд хаях
• Гараа савандаж угаах